«L’ambició d’Aleix», Enric Valor

“L’ambició d’Aleix” parla d’un amor prohibit crescut entre els cingles de la serra d’Aitana. Perdut sempre entre cabòries, el jove Aleix es debat entre l’instint i l’aparença; entre la força torbadora de la natura i el costumisme d’una societat rural. És en este context que es mouen Aleix i l’enigmàtica dona Pauleta, en una narració lenta però que pren força a cada pàgina fins al gran desenllaç. I és que el cor del llibre resideix en el misteri darrere la força torbadora de la natura. Primer la serra centrarà les obsessions del jove protagonista. Després ho farà dona Pauleta, la masovera. Dues cares d’una mateixa moneda: el secret de dona Pauleta i l’encís de la serra d’Aitana i viceversa.

La narració és rica en el cultiu de la llengua, i sorprenent en l’ús de vocabulari. Es posa cura en les particularitats de la llengua vernàcula, plena d’expressions i toponímies particulars, sense desaprendre en cap moment la correcció lingüística. L’únic que se li podria rebatre és que tant ric és el lèxic que la lectura resulta ocasionalment engorrosa vista la quantitat de sinònims emprats.

Tampoc hi ha fré, sembla, en la intenció de recrear en la ment del lector una atmosfera enyorosa i un tant dessaturada; principalment a través dels paratges però també a través de les situacions dels personatges, que no sempre ben definits, creen igualment un retrat de la societat de l’época.

Per als amants de la terreta, dir que no es pot llegir el llibre sense desitjar deixar-se hipnotitzar per tals paratges, els quals són tots ben reals i palpables. Des de Calp fins al Mas de l’Arbre, passant per Callosa d’en Sarrià, Altea la Vella i Confrides.

La lectura és grata encara que punxe un poc en ritme, sobretot al principi, fet que es deu a la riquesa de les descripcions. Però cal saber a què es ve. El valor d’esta narració no resideix tant en el ritme com en la poesia d’allò que es conta. Diguem que llegim entre línies l’estima de l’autor pels paratges que li son familiars amb coneixement de causa.

I almenys ú se’n fa partícep.


Títol: L’ambició d’Aleix

Autor: Enric Valor

Publicació: 1960/1995


Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *