«Llibre de meravelles», Vicent Andrés Estellés

Ja fa uns mesos que fèiem ressò al blog dels molts homenatges que s’estaven produint en commemoració d’un artista valencià excepcional; el xiquet nascut de la filla d’un forner de Burjassot que vingué portant baix del braç el pa que alimentaria de talent tota una generació d’artistes.

No es pretén, ni ací ni ara, fer una disquisició profunda del “Llibre de Meravelles” ni de l’obra d’Estellés. Ni en som grans literats, ni la nostra experiència poètica és tal com per a arribar a certs nivells. No obstant, com a lectors aventurem sensacions, records, imatges i altres coses, banals o no, que ens poden fer aflorar les lletres d’en Vicent, i que des de la més profunda convicció puc dir que a ningú poden deixar indiferent.

Pretendre parlar de l’obra d’un autor de la categoria d’Estellés no és cosa fàcil. Alguns erudits l’han volgut anomenar l’Ausiàs March del segle XX, d’això nosaltres no en sabem. El que sí que sabem és que la lectura ens ha resultat fàcil i apassionada. Hem disfrutat tant llegint-lo…! Llegir este recull de poemes ha sigut un plaer. Directe, quotidià i terrenal. Un llibre de sanes reflexions i escenes pujades de tò. Tot plegat ben lluny de la plorera llastimosa a la que ens tenen acostumats alguns poetes de reconegut prestigi.

no hi havia

Les paraules d’Estellés son clares, sense metàfores massa enrevessades. El seu vers lliure – ben lliure! – se centra en la construcció d’una imatge completa, sense tabús, sense floritures, clara, directa, tàctil, olfactiva i molt evocadora de les experiències de la seua vida. I en particular, un retrat de la ciutat de València, i del seu anar i vindre pels seus carrers. Tot ho fa acompanyat d’una forta sonoritat en les paraules; una tautologia que l’ajuda a posar émfasi. Extranya d’oir a l’inici, però a la que poc a poc ens acostumem, transformant-la en una música de fons imprescindible que marca un ritme accelerat i passional.

Resulta un tant complicat parlar d’este recull concret i segurament estes paraules siguen extensibles a la seua obra completa. A “Llibre de Meravelles” trobem alguns dels seus textos de capçalera, com el poema “Els amants”, tantes voltes recitat i del que em quede amb la versió d’Ovidi Montllor, o el magnífic “Assumiràs”. Claudique, definitivament, davant l’atmosfera que transmet la seua poesia. Els sentiments expressats a través del record d’un moment concret a un lloc concret: la significació d’allò que sembla banal o senzill, però que esdevé magnífic baix la ploma de Vicent.

Humilment dic que per a mi la poesia d’Estellés és un fet absolutament sensorial. Deixar-se dur per les seues imatges un poc color sèpia, amb algun toc de color ací i allà. La fira en el Pla del Remei, la barana del Riu Vell, els bancs de l’Albereda, la tàpia de l’estació… Pinzellades de la ciutat de València, evocadores però no idíl·liques, que són un teló de fons constant en la seua obra, en la qual les seues línies salten vertiginosament de la cintura d’una dona a un record amarg, i d’aquest a una visió llunyana de la ciutat.

Ja bé parlant de València, de l’amor, o directament fent una oda al poble valencià, Estellés es mostra com un gran amant de la terreta i, en definitiva, de les xicotetes coses que ens defineixen. És en eixe moment quan decidim apartar el vel de l’aparença i sentir-nos orgullosos del que som, amb virtut i defecte. I és per això que estos versos han inspirat a molts artistes valencians, alguns d’ells amics directes de l’autor.

Del poeta de meravelles se n’ha parlat ben llarg (¡fins i tot Canal9!!), i no vull extendre més una redacció que puga parèixer plena d’elogis petulants. Per a cadascú deixe la intimitat de jutjar un llibre de poesia tan recomanable com este. Nosaltres ja hem emés veredicte i només cal vore’n el resultat.


Títol: Llibre de Meravelles

Autor: Vicent Andrés Estellés

Publicació: País Valencià, 1971


tabla-valoracio-estellés

0=Açò era precís?????/ 1= Si no ho llegiu, no passa res/ 2= Fue bonito mientras duró/ 3= Açò té molla!!!/ 4= Me lo quitan de las manos!!!

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *