«Ribera», Josep Lozano

Deixem-ho clar des de la primera línia: Ribera no és una gran novel·la. No trobareu en les seues pàgines una gran història que vos faça sentir apassionadament les emocions dels seus personatges. Tampoc estos, encara que es tracta d’una galeria variada i estan ben caracteritzats, no adquireixen una complexitat rellevant. La trama resulta plana, sense tensió i  sense cap gir interessant.

I malgrat tot açò Ribera se’ns presenta com una novel·la única, excel·lent. Un referent de la narrativa valenciana. Com pot ser això? Lozano ha creat una obra mestra que, com sol passar en estos casos, té una senzillesa abrumadora i una profunditat i un impacte més que interessants. El relat no és tant una novel·la negra ni tampoc de costums; és una història creada per a parlar de (o fer parlar a) l’autèntica protagonista que és la seua llengua vernacla, la d’una comarca, La Ribera, que viu a vora un riu, a cavall entre les muntanyes i la plana fluvial.

Ací és on Ribera s’erigeix en un monument, elevant al statu d’obra d’art una varietat dialectal que havia sigut ben desprestigiada per l’stablishment cultural de l’època, amb una batalla política de fons que encara alguns volen revifar.

I Lozano aconsegueix açò amb un senzill joc de mans: un cadàver flotant en una sèquia, un investigador privat llogat per a resoldre el crim, i una seguida d’entrevistes a un grapat de personatges que, hàbilment, l’autor utilitza per a introduir els diferents registres lingüístics i una visió polièdrica d’una societat i un territori, tot alhora.

En resum, Ribera és una novel·la que no costa llegir. Una novel·la que no vos canviarà la vida però que vos ajudarà a conèixer i apropar-vos a eixos pobles a mitjan camí entre el camp i la gran ciutat i a eixa gent que apitxa al parlar. Com diu Vicent Borràs a la introducció: «La Ribera, una gran urbs separada per immensos jardins de tarongers i marjals.»


Títol: Ribera

Autor: Josep Lozano

Publicació: València, 1991


Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *